Domov Novice Aeroklub Polet z letalom Postani pilot Kontakt Priročnik za pilote
E-pošta Telefonska številka Facebook
Objavljeno: Jun 23, 2020

Pred desetimi leti se je odločil, da se loti zahtevnega projekta, s katerim bi letalo Libis-180, ki ima precejšnjo zgodovinsko vrednost, vrnil nazaj na nebo.

"To je edino letalo iz zelo kratke serije, ki je bilo proizvedeno v Sloveniji, v letalskem inštitutu Branko Ivanuš v Ljubljani," pravi Branko Bunderla.

Leta 1956 so letalo Libis-180 izdelali v istoimenski tovarni v Sloveniji, kjer je bilo sicer izdelanih le devet letal, saj je tovarna leta 1963 z vsemi izdelki vred pogorela do tal.

"Naredili so jih devet, enega so skurili v tovarni, sedem se jih je razbilo, ta je še edini, ki je na svetu," pravi Jožef Žunkovič, sicer upokojeni pilot in brigadir slovenske vojske.

Bunderla je letalo restavriral na povabilo ptujskega Aerokluba, in sicer pod sloganom Slovenski Libis nazaj na slovensko nebo. V delo je bilo vloženih več tisoč ur dela.


"Letalo je restavrirano po desetih letih in po več kot štiri tisoč urah dela. Tudi ostali, ki so mi pomagali, so vložili na stotine ur dela. Letalo smo te dni registrirali in zdaj lahko leti po vsej Evropi," pravi Bunderla.

Bunderla se je na pomursko nebo podal nekaj minut čez pol 1 popoldan, po desetih minutah pa je ob aplavzu navzočih  varno pristal na tleh.

Vir: Sobotainfo

Sekcije aerokluba

Modelarska sekcija ikona

Modelarska sekcija

Z opremljeno delavnico za izdelavo modelov pod vodstvom mentorjev in asfaltirano, modelarsko, vzletno stezo.

Jadralna sekcija ikona

Jadralna sekcija

S floto petih jadralnih letal: od dvosedežnega, šolskega do tekmovalnega, jadralnega letala in idealnimi pogoji za učenje jadralnega letenja.

Motorna sekcija ikona

Motorna sekcija

Letalska flota šteje 3 motorna letala. Je sekcija, ki je pomembna za delovanje jadralne sekcije in padalske sekcije.

Padalska sekcija ikona

Padalska sekcija

Izvajamo padalske skoke iz lastnega letala s pristanki na letališču, tandemske skoke in šolanje novih padalcev.

ULN sekcija ikona

ULN sekcija

Sekcija ultralahkih letalnih naprav združuje letalce ultra lahkih naprav (letal, motornih zmajev, motornih, jadralnih padalcev...).