Domov Novice Aeroklub Polet z letalom Postani pilot Kontakt Priročnik za pilote
E-pošta Telefonska številka Facebook
Objavljeno: Aug 26, 2020

Pred paviljonom Expano se bodo v petek, 28. avgusta, prvič v zgodovini Slovenije predstavili plinski baloni, v soboto, 29. avgusta, pa bo prava paša za oči večerna revija "Night glow". Zaključna razglasitev razultatov bo v nedeljo, 30. avgusta v Polani.  

16 ekip na odprtem državnem prvenstvu

Na odprtem državnem prvenstvu, ki bo potekalo med 27. in 30. avgustom na letališču v Murski Soboti, se bo pomerilo 16 balonarskih ekip iz Slovenije in tujine.

Tekmovanje se bo uradno začelo v četrtek, 27. avgusta, na letališču Rakičan, s prvim tekmovalnim poletom tik pred sončnim zahodom, ko se bodo spomnii tudi prvega pristanka toplozračnega balona v Sloveniji davnega leta 1934, ko sta stratosferska pilota Max Cosyns in njegov asistent Nere van der Elst s svojim pristankom tedaj neznano vasico postavila na svetovni zemljevid in privabila več kot 6000-glavo množico. Njima in prvemu pristanku plinskega balona v čast so v Ženavljah že pred časom postavili tudi spomenik.


Razlike med plinskimi in toplozračnimi baloni

Plinski baloni se od toplozračnih balonov razlikujejo že na prvi pogled. Oblika kupole plinskega balona je v primerjavi s toplozračnim bolj okrogla, oba sta opremljena s košaro, ki nosi pilota, potnike in opremo. Plinski baloni nimajo grelnika s katerim bi segrevali zrak, opremljeni pa so z vrečami peska ali vode, ki služijo kot balast.

Plinski baloni za razliko od toplozračnih, ki kot vzgonsko sredstvo uporabljajo topel zrak, vzletijo s pomočjo vodika ali helija. Zaradi tega plinski baloni lahko letijo po več ur ali celo več dni skupaj in s tem dosežejo bistveno večje razdalje v primerjavi s toplozračnimi, ki so lahko v zraku le uro ali dve.


Številne dodatne atrakcije

Odprto državno prvenstvo bodo pospremile dodatne atrakcije, ki bodo zanimive za obiskovalce na prireditvi in vse sledilce na družbenih omrežjih in v medijih. – Vrhunec dogajanja bo v petek, 28. avgusta, med 18. in 21. uro ob paviljonu Expano v Murski Soboti, kjer bo potekala predstavitev skupine plinskih balonov, ki je nedvomno zgodovinskega pomena za slovensko letalstvo.

V soboto, 29. avgusta, bosta državno tekmovanje pospremili fiesta poletov in revija balonov "Night glow" z najbolj atraktivnimi elementi te discipline. Obiskovalci in drugi ljubitelji letenja z baloni pa se bodo s ponudniki lahko dogovorili tudi za turistični polet. 

Osrednji del tekmovanj se bo odvijal na letališču Rakičan v Murski Soboti, s pričetkom v četrtek, 27. avgusta, in bo trajal vse štiri dni – zadnji let je predviden v nedeljo, 30. avgusta, zjutraj.
Z zaključno prireditvijo v Polani bodo v nedeljo, 30. avgusta, ob 13. uri razglasili rezultate.


Specifična in zahtevna disciplina

Letenje s toplozračnimi baloni je atraktivna, a izjemno specifična in zahtevna tekmovalna športna disciplina, ki je hkrati tudi prava paša za oči. Tudi v Sloveniji je priljubljena in ima dolgoletno tradicijo. Prvi Slovenec, ki je imel na Dunaju davnega leta 1784 priložnost videti balon in je v svojih delih pisal o poletih, je bil slavni matematik Jurij Vega. Začetki sodobnega balonarstva v Sloveniji segajo v leto 1978, ko je poletel prvi balon in v košari ponesel v nebo Slavka Šorna.  


Prekmurje idealno za letenje

Prekmurska ravnica je idealna za letenje z baloni zaradi svojih geografskih značilnosti, primernih temperatur in vetrov. Balonarska tekmovanja potekajo več dni skupaj. Vsak dan se navadno načrtuje dva poleta, vsak polet pa lahko vsebuje več različnih nalog, ki so opredeljene pred samim začetkom poleta, ko so znane vremenske razmere. Cilj tekmovalnih letov ni doseganje najboljšega časa, razdalje ali višine kot pri drugih športih.

Tekmovanja od pilotov zahtevajo, da uporabijo svoje znanje pri upravljanju balonov nad določenim območjem. Naloge vključujejo cilje, tarče, področja za točkovanje, časovne in prostorske omejitve, ki jih mora pilot upoštevati, da dokaže svoje sposobnosti načrtovanja letenja, predvidevanja in upravljanja z balonom v danih vremenskih razmerah. Tekmovanje je pravzaprav strateška igra, v kateri tekmovalci kombinirajo več komponent, kar zahteva precej taktičnih znanj.


Koronavirus pustil svoj pečat

Prireditelji svetovnega prvenstva v Murski Soboti so Balonarski klub Roto, skupaj z Mestno občino Murska Sobota, Letalsko zvezo Slovenije in Aeroklubom Murska Sobota, ki so že lansko leto uspešno izpeljali svetovno predprvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni. Prekmurje je tako gostilo 37 ekip iz 16 držav (Avstralije, Avstrije, Belgije, Brazilije, Češke, Hrvaške, Kanade, Kitajske, Latvije, Litve, Madžarske, Poljske, Ruske federacije, Slovenije, Velike Britanije in ZDA).

Pandemija novega koronavirusa je nepričakovano močno zarezala v njihova življenja in praktično zaustavila življenje v pretežnem delu sveta. Enako usodno vpliva tudi na področje športa in športnih prireditev, ki se vse po vrsti odpovedujejo ali prestavljajo. Odločitev o prestavitvi svetovnega prvenstva na leto 2022 je bila sprejeta predvsem skozi oceno nezmožnosti sodelovanja reprezentanc zaradi pričakovanih omejitev medcelinskih potovanj, obenem pa tudi časovne nedoločenosti svetovne zdravstvene krize. Organizacijski odbor sicer nadaljuje delo in se pripravlja na organizacijo Svetovnega prvenstva za leto 2022 v Murski Soboti.

Tako kot vsa kvalifikacijska prvenstva bo tudi odprto državno prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni potekalo v skladu z navodili in priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).


Vir: Sobotainfo, HotAirBaloons2020


Sekcije aerokluba

Modelarska sekcija ikona

Modelarska sekcija

Z opremljeno delavnico za izdelavo modelov pod vodstvom mentorjev in asfaltirano, modelarsko, vzletno stezo.

Jadralna sekcija ikona

Jadralna sekcija

S floto petih jadralnih letal: od dvosedežnega, šolskega do tekmovalnega, jadralnega letala in idealnimi pogoji za učenje jadralnega letenja.

Motorna sekcija ikona

Motorna sekcija

Letalska flota šteje 3 motorna letala. Je sekcija, ki je pomembna za delovanje jadralne sekcije in padalske sekcije.

Padalska sekcija ikona

Padalska sekcija

Izvajamo padalske skoke iz lastnega letala s pristanki na letališču, tandemske skoke in šolanje novih padalcev.

ULN sekcija ikona

ULN sekcija

Sekcija ultralahkih letalnih naprav združuje letalce ultra lahkih naprav (letal, motornih zmajev, motornih, jadralnih padalcev...).