Domov Novice Aeroklub Polet z letalom Postani pilot Kontakt Priročnik za pilote
E-pošta Telefonska številka Facebook
Objavljeno: May 12, 2023

32. Državno prvenstvo v jadralnem letenju je uspešno zaključeno. S pomočjo župama Mestna občine Murska Sobota Damjana Anželja so bile podeljene nagrade najboljšim pilotom med 33 tekmovalci.


Za državno prvenstvo so v klubskem razredu bili najboljši:

1. Uroš Bergant. ALC Lesce

2. Mark Travner, AK Celje

3. Janez Stariha, ALC Lesce


V odprtem razredu:

1. Boštjan Pristavec, ALC Lesce

2. Boris Žorž, ALC Lesce

3. Toni Šibanc & Luka Hojnik, AK Celje


ter za pokal Murska Sobota OPEN:

1. Boštjan Pristavec, ALC Lesce

2. Boris Žorž, ALC Lesce

3. Paul Bernhard, Steirische Flugsportunion


Kljub zahtevnim vremenskim razmeram smo uspeli izvesti štiri tekmovalne discipline od zahtevanih treh. Aeroklub Murska Sobota je s ponovno uspešno organizacijo dokazal, da ostaja eden od centrov letalskega športa v Sloveniji in regijski center za vzpodbujanje tehniške kulture.


Čestitke vsem tekmovalcem za dobro letenje in državnima prvakoma za zmago.


https://www.soaringspot.com/en_gb/xxxii-dpsjl-2023-murska-sobota-open-murska-sobota-2023/results


Murska Sobota, srce Pomurja

Murska Sobota, med žitnimi polji in biosfernim območjem reke Mure, ponuja številne razloge za obisk - drugačnost, mir, gostoljubnost in neprecenljive okuse pristne kuhinje. Sredi parka, v mestnem jedru, odkrijte renesančni dvorec s konca 16. stoletja , ki očara z veličino in prepriča s spokojnostjo. Le pet minut hoje skozi park vas pozdravi mestni center z veličastnimi secesijskimi stavbami. Najlepša med njimi, iz leta 1907, je dom regionalnemu kulinaričnemu centru »Hranilnici prekmurskih dobrot«, kjer vas razvajajo z regionalnimi dobrotami. Okusite bučna semena, lokalna vina, domače marmelade, prekmursko čokolado ali najbolj prepoznavno prekmursko gibanico. Za Hranilnico prekmurskih dobrot se nahaja manjše dvorišče, ki ga mimoidoči stežka opazijo. A v poletnih večerih, ko na tem majhnem dvorišču odzvanja glasba, navdihnjena z jazz, blues, funk in ostalimi ritmi, marsikomu zastane korak. Skrito dvorišče tako postane udoben prostor, kjer si spočije srce in se nahrani duša.


Več informacij na: www.visitmurskasobota.si


Biosferno območje reke Mure

Dobrih deset minut iz mestnega jedra vas očara reka Mura z izjemnim rastlinskim in živalskim svetom. Prepustite se divji pustolovščini raftinga po Muri ob spremljavi žuborenja vode. Zeleno evropsko amazonko lahko odkrivate tudi na kolesu, v spomin na preteklost pa vas brod na Muri prepelje z levega na desni breg reke. Najmlajše bo ob tem razveselilo novo otroško doživljajsko igrišče.


Expano – interaktivni doživljajski park ob Soboškem jezeru

Ob vstopu v Pomurje, na obrobju Murske Sobote, vas pozdravi paviljon Expano, na obali Soboškega jezera, kjer vas čaka široka paleta dogodivščin. Tu se tradicija in dediščina prepletata s sodobnimi tehnologijami in vas nagovarjata k odkrivanju skritih kotičkov Pomurja. S pomočjo sodobne multimedijske tehnologije občudujte naravno in kulturno dediščino. S pomočjo virtualne resničnosti poletite z balonom nad lepote pokrajine ali z močjo svojih misli in koncentracije premikajte vodo. Podajte se na virtualni sprehod po Pomurju s pomočjo fotografij izjemne ločljivosti ali vstopite v glinene lonce ter spoznavajte vse odtenke pomurske umetnosti. V Expanu vas ob interaktivnem doživetju razvajajo tudi z lokalno kulinariko in trgovinico z lokalnimi dobrotami.

Expano se nahaja na urejenem območju ob Soboškem jezeru, kjer se razprostira morje kotičkov za sprostitev in ležerno uživanje. Na Soboškem jezeru lahko potešite svoj adrenalinski nemir s športi na vodi (sup, kajak, jadrnice, idr.) ali se samo zleknete na brežine in občutite harmonijo narave in vode. Najemite eno izmed štirih piknik hiš in navdušite prijatelje. Lahko preizkusite svoje motorične spretnosti na kar 35 različnih napravah motorik parka ob Soboškem jezeru ali merite moči v diskgolfu, archery tag, paintballu in drugih zabavnih igrah.


Več informacij na: www.expano.si

Sekcije aerokluba

Modelarska sekcija ikona

Modelarska sekcija

Z opremljeno delavnico za izdelavo modelov pod vodstvom mentorjev in asfaltirano, modelarsko, vzletno stezo.

Jadralna sekcija ikona

Jadralna sekcija

S floto petih jadralnih letal: od dvosedežnega, šolskega do tekmovalnega, jadralnega letala in idealnimi pogoji za učenje jadralnega letenja.

Motorna sekcija ikona

Motorna sekcija

Letalska flota šteje 3 motorna letala. Je sekcija, ki je pomembna za delovanje jadralne sekcije in padalske sekcije.

Padalska sekcija ikona

Padalska sekcija

Izvajamo padalske skoke iz lastnega letala s pristanki na letališču, tandemske skoke in šolanje novih padalcev.

ULN sekcija ikona

ULN sekcija

Sekcija ultralahkih letalnih naprav združuje letalce ultra lahkih naprav (letal, motornih zmajev, motornih, jadralnih padalcev...).